Drugi svjetski tjedan Ujedinjenih naroda za sigurnost na cestama

za planiranje saob i saobraajnicaOvogodišnji svjetski tjedan Ujedinjenih naroda za sigurnost na cestama traje od 6. do 12. maja 2013. na temu sigurnosti pješaka. Okosnica će mu biti spoznaja da u svijetu svakog tjedna na cestama smrtno strada 5.000 pješaka. Zbog toga treba poduzeti odgovarajuće mjere i poboljšati zaštitu i sigurnost pješaka. Ujedno je to i poziv na trenutno djelovanje, kako bi se doprinijelo ostvarenju ciljeva projekta Desetljeća sigurnostiprometa na cestama.

Kratkoročni cilj je postići da u ovom svjetskom tjednu smrtno ne strada nijedna osoba.Vlade su pozvane da, uz podršku civilnog društva, sveučilišta, univerziteta, privatnog sektora i međunarodne zajednice, budu pokrovitelji državnih i lokalnih manifestacija tijekom ovog Tjedna.U sklopu manifestacija mogu biti organizirane tiskovne konferencije, dijeljeni fluorescentni dodaci za sigurnost na cesti ili neka druga aktivnost kojom se skreće pažnja na sigurnost pješaka.Isto tako, moguće je sudjelovati u "Dugoj kratkoj šetnji" (Long Short Walk), koja se ubraja u ključne aktivnosti Tjedna, a informacije možete pronaći na stranici: http//www.makeroadssafe.org.Sudionici su pozvani da podijele, odnosno pošalju fotografije i kratke video uratke o putu kojim svakodnevno pješke idu na posao, na fakultet ili u školu, o putu kojim najradije šeću ili o nekoj cesti na kojoj bi trebalo povećati sigurnost pješaka na adresu: http//www.iu-travnik.com. Sve ove "kratke šetnje" bit će objedinjene u jedinstvenu "dugu kratku šetnju" koja će biti prikazana tijekom Svjetskog tjedna Ujedinjenih naroda za sigurnost na cestama.

Dugoročni cilj ovog Tjedna je trajno doprinijeti sigurnosti pješaka. Za ostvarenje tog ciljamogu se poduzeti slijedeće mjere:

    postaviti ili poboljšati pješačke prijelaze, nogostupe, cestovnu signalizaciju te smanjiti ograničenje brzine i usporiti ulični promet postavljanjem opreme za smirivanje prometa,
    razvijati zakonsku regulativu o sigurnosti prometa na cestama (već postojeću i novu) u cilju zaštite i sigurnosti pješaka,
    ukazivati na ponašanje koje pješaci trebaju usvojiti ili izbjegavati,
    zaobilaženja pješačkih zona ili ograničavanje vožnje u tim zonama,
    poboljšati mrežu javnog prijevoza putnika,
    organizirati ili poboljšati posttraumatsku skrb i dodatnu edukaciju,
    senzibilizirati i obrazovati sve sudionike u cestovnom prometu i javnost općenito.

Internacionalni Univerzitet Travnik u Travniku zalaže se zaveću sigurnost vozača, pješaka i drugih sudionika u cestovnom prometu i javno iskazuje podršku Desetljeću djelovanja Ujedinjenih naroda za veću sigurnost na cestama. U tom smislu:

    podržava inicijativu Ujedinjenih naroda "Drugi svjetski tjedan Ujedinjenih naroda za sigurnost na cestama", kao temu od velike važnosti za poboljšanje sigurnosti pješaka,
    ocjenjuje da su pješaci populacija koja je u cestovnom prometu posebno izložena opasnostima pogibije, ozljedama i posljedičnoj invalidnosti, te da njihova sigurnost zahtijeva posebnu pažnju, kroz brojne inicijative na državnoj i međuanrodnoj razini.

Shodno tome, Internacionalni Univerzitet Travnik poziva sve institucije i organizacije koje se bave sigurnošću cestovnog prometa da:

    javno iskažu podršku ovom Tjednu od 6. do 12. maja 2013., te da organiziraju medijska i druga događanja kojima se ukazuje na problem sigurnosti pješaka,
    se konkretno uključe u manifestacijeputem edukacije, mjera zaštite i kroz druge inicijative i aktivnosti usmjerene za veću sigurnost pješaka,
    da surađuju s drugim institucijama i organizacijama koje se zalažu za sigurnost na cestama, među kojima je i Saobraćajni fakultet Internacionalnog Univerziteta Travnik u Travniku, kako bi se povećale mogućnosti suradnje u okviru inicijativa zapoboljšanje sigurnosti pješaka.

PR ARENA International - Connecting in motion

PR ARENA International - Connecting in motion

        Sarajevo u novom iščekivanju studenata

Sarajevo, 13. februar 2012. - Druga PR ARENA International - edukativna konferencija za studente o odnosima sa javnošću održat će se u Sarajevu 20. i 21. aprila 2013. Nakon što je u novembru prošle godine u hotelu Holiday Inn više od 300 učesnika imalo priliku za edukaciju, razmjenu kontakata i druženje, Sarajevo je ponovo u iščekivanju studenata iz osam država regiona.

Poziv

 Svi ovogodišnji laureati-dobitnici prestižnih nagrada POVELJA F.E.S.T, ZLATNI CVIJET EUROPE, ZLATNI INTERSTAS te dobitnici glavnih Festivalskih nagrada koje je dodijelilo Vijeće NTERSTAS/Međunarodna smotra turizma, filma i krajobraza i F.E.S.T./Europska fondacija turističkih novinara su pozvani na prijem kod predsjednika Republike Hrvatske, prof.dr. Ive Josipovića. Internacionalni univerzitet Travnik kao dobitnika POVELJE F.E.S.T. će na ovome prijemu predstavljati rektor Univerziteta, prof.dr. Ibrahim Jusufranić. Prijem će biti održan u utorak, 18. decembra 2012. godine u Zagrebu (Pantovčak). U prilogu možete pogledati pozivno pismo.

 

Pozivno pismo
 

 

Poziv za učešće -Shevchenkivska Vesna 2013: Ekonomija

 Obaviještavaju se studenti II i III ciklusa studija odnosno postdiplomaskog magistarskog i postdiplomskog doktorskog studija, da je u toku poziv za učešće na XI međunarodnoj naučnoj konferenciji studenata i mladih istraživača «Shevchenkivska Vesna 2013: Ekonomija» Univerziteta u Kijevu . Ukoliko ste zainteresovani da objavite rad na ovoj konferenciji u prilogu se nalaze kontak informacije i upustva za izradu rada.
Upustvo 1
Upustvo 2


Poziva na učešće 8.ekonomijadi - olimpijadi ekonomista

 Poziv svim studentima Internacionalnog univerziteta Travnik, na učešće na “ 8.ekonomijadi - olimpijadi ekonomista” koja će se održati u Sarajevu u priodu od 26.04 - 29.04. Prvi dio programa je sportskog karaktera te mugu učestvovati studenti svih fakulteta Internacionalnog univerziteta Travnik a u prilogu se nalaze detalji događaja. Svi zainteresovani studenti treba da se jave asitentici Jasenki Ljutić s ciljem organizovanja prevoza za zainteresovane.

Pozivnica za učešće

Formular za prijavu